Lannerangan magneettikuvaus
Lannerangan eli alaselän magneettikuvaus.
Lannerangan magneettitutkimuksen kohteena voivat olla esim. kasvaimet, murtumat, ahtaumat, välilevynpullistumat tai MS-tauti. Tutkimuksessa potilas makaa magneettilaitteen tutkimuspöydällä. Lannerankaa kuvataan useasta eri suunnasta 15-20 minuutin ajan.
Magneettikuvausta käytetään runsaasti lannerangan vaivojen selvittelyssä. Kuvissa nähdään selkäytimen rakenne sekä hermoja mahdollisesti painavat muutokset kuten välilevyn pullistumat (Kuva 3-4), selkäytimen ahtaumat tai nikamasiirtymät sekä selkää ympäröivät lihakset, joissa toisinaan esiintyy sairauksia. Leikkaushoitoa edeltää jokseenkin aina magneettitutkimus.
Urheilevan nuoren alaselkäkivun ainoa oikea kuvaustapa on magneettikuvaus. Alaselkäkivun taustalla voi olla nikamakaaren rasitusosteopatia (Kuva 1), osittainen rasitusmurtuma tai jo täydelliseksi murtumaksi (Kuva 2) kehittynyt luun rasitusreaktio. Lannerangan rasitusosteopatia on hyvä saada diagnosoitua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin oikeilla hoitotoimenpiteillä sen kehittyminen murtuma-asteelle voidaan estää. Röntgenkuvauksessa luun rasitusmuutos ei alkuvaiheessa näy, eikä yleensä alkuvaiheen murtumanakaan, jolloin ei ole vielä kehittynyt nikaman siirtymää.
Jos urheilevan nuoren alaselän kipu pitkittyy, eikä kuormituksen rajoittaminen auta, on syytä tehdä lannerangan magneettikuvaus. Kuvaus pitää tehdä oikein eli mukana pitää olla rasitusmurtumaa varten suunnitellut kuvasarjat. Normaalissa suppeassa kuvauksessa ei lievät rasitusosteopatiamuutokset välttämättä näy. Kuvaus voidaan tehdä myös ilman lääkärin lähetettä. Mikäli ei todeta rasitusmuutosta, voi hoitoa jatkaa esim. fysioterapeutin ohjauksessa. Mikäli todetaan luun rasitusreaktio (rasitusosteopatia, osittainen tai täydellinen rasitusmurtuma) on syytä hakeutua näiden hoitoon perehtyneen lääkärin hoitoon.
Helsingin ja Keravan magneettikuvauksessa käy lähes päivittäin potilaita tästä syystä. Myös useat urheilulääkärit käyttävät palveluitamme.